Nya Tallrikar för att ungdommar ska äta rätt? Vem kommer följa det?

Skolorna i Orusts kommun har bytt ut samtliga tallrikar i skolbespisningarna. De nya tallrikarna har markerats i grönt, gult och rött. Detta i syfte att få eleverna att äta efter den så kallade tallriksmodellen.


Det är viktigt att lära barn att äta på detta sätt redan när de är små, säger Charlotte Odhe, kostchef i kommunen. Ytterst handlar det om folkhälsa.

För cirka ett år sedan framförde personal på Ellös skola ett önskemål att det borde tas fram en tallrik som pedagogiskt redskap som hjälper barnen att välja rätt mängder mat utifrån tallriksmodellen. Denna modell innebär att man komponerar måltiden på så sätt att man får rätt fördelning av kolhydrater, fett och protein i en måltid.

– Kontakter togs med en tillverkare av tallrikar och lösningen blev denna tallrik med kanter i grönt, gult och rött, säger Charlotte Odhe.

Tallriken har prövats på skolan i Ellös under ett år. Nu har nya tallrikar köpts in till samtliga skolor i kommunen.

– Erfarenheterna från Ellös visar att flera elever tar matportioner utifrån denna modell. Det innebär att eleverna äter mer balanserat och håller sig mätta längre.


Finns kvar

Elli Alexandersson, kökschef på Henåns skola, tycker det är viktigt att barn lär sig äta enligt denna modell redan när de är små. De vanor man lär sig som liten brukar finnas kvar i vuxen ålder.

– Det verkar som om barnen och ungdomarna uppskattar denna satsning. De flesta är noga med att lägga upp maten enligt färgmarkeringarna.

Ett problem i skolbespisningar är att beräkna antalet portioner, framför allt när det serveras populär mat. Enligt Odhe och Alexandersson gör dessa tallrikar det lättare att beräkna antalet portioner som serveras under en dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback